Gebelikte Beslenme

Gebeliğe özgü bir beslenme diyeti yoktur. Sağlıklı insanlar nasıl besleniyorsa gebelerde öyle beslenmelidir.

Gebelik, beslenmenin özel olarak ele alınması gerektiği bir dönemdir, yaşamın en doğal fizyolojik süreçlerinden birisi olup ancak annenin yeterli ve dengeli beslenmediği durumlarda hem kendi hem de bebeği için bedensel ve ruhsal bir sağlık problemi oluşturabilir. Araştırmalar üretkenlik çağına kadar dengeli ve yeterli beslenmeyen, gebelik ve emzirme dönemlerinde yeterli tıbbi bakımı almayan kadınların sağlık sorunlarının gelişmekte olan toplumlarda daha fazla olduğu ve erken doğum, düşük doğum ağırlıklı ve doğumsal anormalliklerle doğan bebek oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Gebelik sırasında anne karnındaki bebek, annenin depolarından kendisi için gerekli olan besinleri alır, gelişir ve büyür. Annenin beslenmesi iyi değil dolayısıyla depolan yetersiz ise annede gebelik sırasında ya da doğum sonrası kansızlık, saç dökülmesi, diş çürümesi vs meydana gelebilir. Depolan yetersiz olan annelerin doğurttukları bebeklerinde sağlıkla ilgili sıkıntıların olduğu ileride şeker hastalığı tansiyon yüksekliği, kalp hastalığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskinin artmış olduğu belirtilmiştir. Pek çok kadın kötü beslenme alışkanlıklarını düzelterek, gebelik bahanesiyle sağlıklı beslenmeyi öğrenebilir. Beslenme sosyal, kültürel ve ekonomik nedenlere bağlı olarak çok farklı değişmeler gösterebilir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda gerek gebelik öncesi gerekse de gebelik sırasında kötü beslenmenin gebeliğin seyri, bebek ve annenin üzerine olumsuz etkileri gösterilmiştir.

 

Beslenmeyi belirleyen temel unsurlar;

  • Gebelik öncesi kilo ve boy ( Vücut Kitle Oranı = Body Mass lndex = BMI)
  • Yaş
  • Bebek sayısı
  • Metabolik hastalık varlığı (diabet, fenilketonuri vb)
  • Ekonomik ve kültürel özellikler
  • İştah ve annenin fiziksel aktiviteleridir
  • Her şeye rağmen gebeliğin özel bir diyeti olduğu söylenemez.

 Gebe herkesten daha çok normal beslenmelidir. Bu et, süt, yumurta, taze sebze, meyve, mineral ve vitamin desteklerinden oluşur. Gebelikte bağırsak hareketleri genellikle yavaşladığı için diyete lifli gıdalar ve bol sıvı eklenmelidir. Süt ve sütten yapılmış gıdalar tüketilirken sütün pastörize olması ve peynirlerin tam mayalanmış olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde bazı sütten geçen hastalıklara davetiye çıkartılmış olunur. Marketlerde satılan çok yüksek ısıda hazırlanıp paketlenmiş sütler güvenli sayılabilir.